Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,περιοδικά και άλλες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Η ακτινογραφία του φορολογικού στο 13o ετήσιο Athens Tax Forum

Με ιδιαίτερη επιτυχία σε μια κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 13oυ Athens Tax Forum με τον επίκαιρο τίτλο:
«Φορολογικό Περιβάλλον: Μοχλός Ανάπτυξης ή Ανταγωνιστικό Μειονέκτημα;» Το 13o Athens Tax Forum πραγματοποιήθηκε σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, υπό την ασφυκτική πίεση των δανειακών υποχρεώσεων και αν αναμονή του κλεισίματος της αξιολόγησης από τους θεσμούς.
Read more...

Ξεχασμένες συγκρούσεις. Ναγκόρνο Καραμπάχ, η πυριτιδαποθήκη του Καυκάσου

Ο Καύκασος θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως "τα Βαλκάνια" της κεντρικής Ασίας. Σε μια γεωγραφική περιοχή που αγγίζει τα όρια της Ευρώπης, με την ευρωπαϊκή επιρροή, πολιτικά και οικονομικά να είναι παρούσα σχεδόν αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Καύκασος, γεννά κάθε τόσο νέες συγκρούσεις.
Τσετσενία, Νότια Οσετία, Αμπχαζία, Νταγκσεστάν, Ινγκουσετία, περιοχές που για εμάς τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνονται μακρινές και εξωτικές, στην πραγματικότητα είναι δίπλα μας και μας αφορούν περισσότερο απ ότι νομίζουμε.
Read more...

Μειώθηκε η ρατσιστική βία το 2016, επανακάμπτουν οι “ομάδες κρούσης”

Mείωση των περιστατικών ρατσιστικής βίας καταγράφηκε το 2016, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Πρόκειται για την πιο πλήρη και έγκυρη μελέτη για την ρατσιστική βια στην Ελλάδα μιας το Δίκτυο υποστηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και συμμετέχουν σε αυτή 36 οργανώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα περιστατικά που καταγράφηκαν ήταν προϊόν προσωπικής μαρτυρίας μέσω συνέντευξης και όχι συλλογή στοιχείων ή πληροφοριών.
Read more...

Σύντομα τα ρομπότ θα κυκλοφορούν ανάμεσά μας

H ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Ήδη πολλές ρομποτικές εφαρμογές έχουν μπει στην καθημερινότητά μας και στο κοντινό μέλλον θα γίνουν πολλές περισσότερες αντικαθιστώντας εργασίες που σήμερα πραγματοποιεί ο άνθρωπος. Στην Ελλάδα μάλιστα πολλά πανεπιστήμια ασχολούνται με την ρομποτική και τον προγραμματ ισμό των ρομπότ με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όπως είπαν επιστήμονες, καλεσμένοι στο πρώτο συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σε λίγα χρόνια θα βλέπουμε τα ρομπότ να κυκλοφορούν ανάμεσά μας.
Read more...

Συνέδριο Economist: Ώρα μηδέν για το ασφαλιστικό

Η μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας και ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς ήταν το θέμα του πρώτου ασφαλιστικού συνεδρίου του Εconomist που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Πολιτικό προσωπικό της χώρας, επιστήμονες αλλά και στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος, με διαφορετικές, όπως αναμενόταν προσεγγίσεις ενώ δόθηκαν και στοιχεία για την εξέλιξη του ασφαλιστικού μετά τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο.
Read more...

Από την Πάτρα της μπελ επόκ, η μπύρα ΜΑΜΟΣ επιστρέφει στο τραπέζι μας

Ένα από τα πλέον ιστορικά brand της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και ποτών επιστρέφει στην ελληνική αγορά μετά από απουσία 38 ετών.
Η μπύρα ΜΑΜΟΣ, που για σχεδόν έναν αιώνα συνδέθηκε με την Πάτρα, επιστρέφει στα ράφια των καταστημάτων και στην εστίαση από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Το σημαντικό αυτό εγχείρημα, που αποτελεί σταθμό στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Πάτρας, παρουσίασαν από κοινού σε μια γεμάτη από συγκίνηση εκδήλωση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Ζωούλλης Μηνά, μαζί με τον εκπρόσωπο της οικογενείας που δημιούργησε την μπύρα ΜΑΜΟΣ, κ. Παναγή Μάμο.
Read more...

Πετρόπουλος: Μειονέκτημα του συστήματος η 13η σύνταξη Μπαλαούρα

Απολογητικός εμφανίστηκε ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Πετρόπουλος για την περίφημη υπόθεση της 13ης σύνταξης στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα. Ο κ. Πετρόπουλος στο περιθώριο του Συνεδρίου του Economist για την ασφαλιστική αγορά, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έβαλε εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση της 13ης σύνταξης και αυτό που συνέβη με την καταβολή της στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλεται σε μειονέκτημα του συστήματος.
Read more...

Η Generation Z καταργεί το χάσμα των γενεών

Σίγουρα οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, έχουμε ακούσει τον όρο "millennials", που στα ελληνικά συνήθως το μεταφράζουμε ως "τα παιδιά της χιλιετίας".
Είναι όσοι και όσες γεννήθηκαν κυρίως στην δεκαετία του '80 και ενηλικιώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Είναι οι άνθρωποι που έζησαν την μετάβαση στην εποχή των social media και τη δυνατότητα πρόσβασης στην υψηλή τεχνολογία με χαμηλό κόστος και σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής.
Read more...

Γιώργος Ζαρκαδάκης: Η Τεχνητή νοημοσύνη καταργεί τις παλιές εργασιακές δομές

"Η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει το τέλος της ανθρώπινης εργασίας", ισχυρίζονται κάποιοι. Μα αν ήταν έτσι, τότε η τεχνητή νοημοσύνη μαζί με το τέλος της εργασίας θα φέρει και το τέλος της υπεραξίας, δηλαδή του καπιταλισμού...
Ας μην προτρέχουμε όμως και ας μην υπερβάλουμε. Η παραπάνω εκτίμηση που παραπέμπει περισσότερο στους Λουδίτες και λιγότερο σε κάποια επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη, μέσα στην υπερβολή της κρύβει μια αλήθεια.
Read more...

Ένα χρόνο μετά τη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας, τρεις πρόσφυγες εξομολογούνται

Στις 20 Μαρτίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία σφράγισε και επίσημα τα σύνορα και εγκλώβισε χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Τα τελευταία τρία χρόνια, πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από την χώρα μας στην προσπάθειά τους να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Ακολουθώντας τη νόμιμη οδό, είτε με παράνομους τρόπους, εκατοντάδες χιλιάδες κατάφεραν να φτάσουν στους προορισμούς τους.
Read more...

Take off Greece: Ελπίδα για «νέους» επιχειρηματίες άνω των 40

Η Ελλάδα των μνημονίων είναι εδώ και χρόνια πρωταθλήτρια στην ανεργία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι επίσημα η ανεργία φτάνει το 23% αν και όλοι γνωρίζουν ότι η πραγματική ανεργία είναι πολύ υψηλότερη χωρίς να υπολογίσουμε την παρτ τάιμ απασχόληση και την απλήρωτη εργασία. Σε αυτό το σκοτεινό τοπίο των μνημονίων, οι δράσεις για την νεανική επιχειρηματικότητα έδωσαν κάποια ελπίδα σε νέους ανθρώπους που αποφάσισαν να μείνουν στην Ελλάδα και να το παλέψουν αν και με τις δεδομένες συνθήκες αυτές οι δράσεις μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό.
Read more...

Στα άδυτα των εργαστηρίων κοσμημάτων, του οίκου “Zolotas”

Το κόσμημα είναι η συνάντηση της ύλης και του χρόνου θα σας πει κάποιος χρυσοχόος. Με ιστορία 120 ετών, ο οίκος "Zolotas" κάνει πράξη αυτή τη συνάντηση και σήμερα είναι ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα brand διεθνώς με τις δημιουργίες του να κοσμούν μεγάλα ονόματα του διεθνούς τζετ σετ.
Όλα ξεκίνησαν το 1895, όταν ο μόλις 21 ετών τότε Ευθύμιος Ζολώτας έβαλε τα θεμέλια γι αυτό που επρόκειτο να γίνει ο ιστορικότερος και πιο διάσημος ελληνικός οίκος κοσμηματοποιίας.
Read more...

Χάιμε Παστόρ: Ο πνευματικός πατέρας του Podemos στο CNN Greece

Ο Χάιμε Παστόρ, είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες μορφές στην Ισπανική Αριστερά. Εκ των πνευματικών πατέρων του Podemos και συνιδρυτής του, ήταν επίσης ο βασικός οργανωτής της πρωτοβουλίας "Για την αλλαγή στην Ελλάδα" πριν από τις εκλογές που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Όπως όλη σχεδόν η ευρωπαϊκή Αριστερά, έτσι και ο Χάιμε Πάστορ, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιo UNAM της Μαδρίτης, περνά ακόμη το μετατραυματικό σοκ της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρεί να προβλέψει το μέλλον της Ευρώπης και της Αριστεράς σε μια χρονική στιγμή που ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα τρίζει.
Read more...

Αΐσα Καντάφι. Η δυναστεία επιστρέφει και χαλάει τα σχέδια του ΝΑΤΟ

Το ότι η επιχείρηση για την ανατροπή του Καντάφι στη Λιβύη ήταν μια αποτυχία, που Ευρώπη και ΗΠΑ θα την πληρώνουν για καιρό είναι ήδη γνωστό. Το ότι η δυναστεία Καντάφι μάλιστα επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή, μάλλον μετατρέπει την αποτυχία σε ολοκληρωτικό "Βατερλό".
Το ΝΑΤΟ στην προσπάθειά του να προλάβει να ελέγξει την Αραβική Άνοιξη καθώς είχε χάσει ήδη δύο φορές το τρένο των εξελίξεων μία στην Τυνησία το Δεκέμβριο του 2010 και μία στην Αίγυπτο τον Ιανουάριο του 2011, επιχείρησε να ελέγξει και να υποκινήσει την λιβυκή εξέγερση με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα. Τους βομβαρδισμούς.
Read more...

Στο Mobile World Congress 2017 η ελληνική «κινητή τεχνολογία»

Έχοντας στις βαλίτσες της ήδη εμπειρία από αρκετές εκθέσεις προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, η ελληνική επιχειρηματική αποστολή ξεκινά για την Βαρκελώνη, για να συμμετάσχει στο Mobile World Congress 2017, την μεγαλύτερη έκθεση διεθνώς, στο χώρο των κινητών εφαρμογών.Τα επίσημα εγκαίνια του εθνικού περιπτέρου θα γίνουν τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ελληνικής πολιτείας, των διοργανωτών, των χορηγών, των υποστηρικτών και όλων εταιρειών που συμμετέχουν.
Read more...

Φάμπιο Ντε Μάσι: Ο Σόιμπλε δεν λέει στους Γερμανούς την αλήθεια για την Ελλάδα

Όσοι συχνά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή από τα ευρωπαϊκά όργανα κατηγορούν την Ελλάδα ως διεφθαρμένη χώρα -όχι δεν υπάρχει διαφθορά – καλό θα ήταν να κοιτάξουν και λίγο προς τις Βρυξέλλες. Η διαφθορά, η φοροδιαφυγή, η σύγκρουση συμφερόντων και η έντεχνη φοροαποφυγή συμβαδίζουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση και δύσκολα αντιμετωπίζονται
Πρόσφατα η Κοσμισιόν έστειλε για ψήφιση στο κοινοβούλιο μια λίστα με τις χώρες που ευνοούν τη διαφθορά, το μαύρο χρήμα κτλ. Οι ευρωβουλευτές, έκανα πακέτο τη λίστα και την επέστρεψαν στον κ. Γιούνκερ ως απαράδεκτη, ζητώντας του να αναθεωρήσει.
Read more...

Ζοζέ ντα Σίλβα: Πετάμε στα σκουπίδια το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγουμε

Η επόμενη μάχη στο να εξαλειφθεί η πείνα από τον πλανήτη θα δοθεί στο πεδίο της σπατάλης φαγητού στα διάφορα στάδια της αλυσίδας από την παραγωγή στην κατανάλωση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, περίπου του ένα τρίτο των τροφίμων που παράγουμε, αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, καταλήγει σε κάποια χωματερή. Και για να μιλήσουμε με όρους θρεπτικής αξίας, μία στις τέσσερις θερμίδες που παράγονται προς κατανάλωση, δεν καταναλώνονται.
Read more...

T. Στίγκλιτζ στο CNN Greece: Το ΔΝΤ ήξερε εξαρχής ότι το ελληνικό πρόγραμμα «δεν βγαίνει»

O Τζόζεφ Στίγκλιτζ δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αμερικανός οικονομολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ οικονομίας το 2001, πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθηγητής σε αρκετά πανεπιστήμια, νεοκεϊνσιανός, πολύ καλός γνώστης της ευρωπαϊκής οικονομικής κατάστασης, επικριτής της λιτότητας και με πάμπολλες παρεμβάσεις για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Read more...

Χοσέ Θαπατέρο: Ας δούμε επιτέλους τι μπορεί να πληρωθεί και τι όχι, από το ελληνικό χρέος

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λούις Θαπατέρο, βρέθηκε στο τιμόνι της χώρας του όταν ξέσπασε η κρίση στην Ευρώπη. Όπως λέει ο ίδιος, "έζησα την κρίση στην πηγή της" και έχει πολλές αντιρρήσεις για τους χειρισμούς που έγιναν. Ο ίδιος ωστόσο, με πρόωρες εκλογές, έφυγε από την εξουσία αφήνοντας την καυτή πατάτα της κρίσης που ερχόταν στην Ισπανία, στην επόμενη, δεξιά κυβέρνηση, του Μαριάνο Ραχόι. Κατά κάποιο τρόπο, το ότι οι Ισπανοί σοσιαλιστές ως κόμμα, εξακολουθούν να είναι "ζωντανοί" πολιτικά, αν και με απώλειες, το χρωστούν στον Θαπατέρο που με την γρηγορότερη αποχώρησή του γλύτωσε μεγαλύτερη πολιτική φθορά.
Read more...

Η άβολη κληρονομιά του Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα σε δύο μήνες περίπου αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο παίρνοντας μαζί του την τελευταία ίσως περίοδο οικονομικού φιλελευθεθερισμού όπως τον γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες στις ΗΠΑ. Δίνει τη θέση του σε μια ακραία πολιτική επιλογή, προϊόν συσσωρευμένης δυσφορίας από την αμερικανική μεσαία τάξη απέναντι στο κατεστημένο των Δημοκρατικών που αρνήθηκε με πείσμα να αναδομηθεί σε πρόσωπα και ιδέες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ βάλλοντας κατά πάντων, κατάφερε, όπως σχολιάζει και ο Κόρνελ Γουέστ του Guardian, να ισοπεδώσει δύο πολιτικές δυναστείες, αυτές των Μπους και των Κλίντον και να πάρει την εξουσία.
Read more...

Προσφυγικό: Η συμφωνία καταρρέει - Φτιάχνουν σχέδιο Β για Ελλάδα και Ιταλία

Και ενώ όλα έδειχναν ότι το προσφυγικό ζήτημα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη είχε τεθεί υπό ένα σχετικό έλεγχο, το πραξικόπημα στην Τουρκία και τα συνεπακόλουθά του, τείνουν να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς της ΕΕ που εν πολλοίς βασίζεται στη γνωστή πλέον και αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Άγκυρα.
Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών και ήδη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογάν χρησιμοποιεί το προσφυγικό σαν απειλή προς την Ευρώπη προκειμένου να πάρει την πολυπόθητη βίζα για τους Τούρκους πολίτες.
Read more...
Subscribe to this RSS feed